tisdag 27 december 2011

Stunder vi minns...



Stunder att minnas och härliga minnen är något att vara tacksam över. Just en sådan helg har passerat. Dagar fyllda av tid med dem man älskar, glädje, frid, förväntan, lycka, mening, skratt och vila. Något att minnas hela året. Hoppas ni alla firat en härlig jul. Att den fört något gott med sig, att du fått något av den att kunna ge till någon annan...




Några glimtar av härliga minnen och stunder vi minns har jag samlat på en vägg i form av foton.... En vägg som förändras med tiden, minnena och åren... Se tillbaka och glädjas! Nu är det spännande att stå i slutet av detta året och i början av ett nytt. Summera allt som hänt, drömma och ha förväntningar om det som skall komma...





 kram elin 




torsdag 22 december 2011

Dan före dan före dopparedan....



Mitt upp i de sista julestöket vill jag kika in med en varm hälsning och en önskan om att ni alla skall få en riktigt...

god jul
gott nytt år


 kram elin 

onsdag 21 december 2011

Julstrumpa



Här har vi besök av tomte nissarna varje natt fram till julafton. De är så snälla att de lägger ett litet paket i strumpan.






Strumpan har jag sytt av ett lite grövre grått tyg. Som nedvikning sydde jag på en kant av fårskinnspäls. Mellan pälsen och tyget fäste jag en hållhake att hänga strumpan i, av samma tyg som strumpan.




 kram elin 



tisdag 20 december 2011

Jullovs-pyssel...



Jullovet måste få innehålla lite julpyssel, till lilla E stora glädje. Det behöver inte vara så avancerat i en 3-årings ögon. Så av lite pärlsocker, garn, marschmallows lyckades vi knåpa ihop lite grann. Det roligaste väntar, när hon ska få slå in allt i små klappar...





Vi letade fram några trasiga glödlampor och ett par överblivna glas. De penslade vi med lim och sedan rullade vi dem på ett fat med pärlsocker. Lät dem stå och torka till en stund.





Några varv med garn och en rosett på det sockrade glaset, blev en fin ljuslykta. 




Av glödlamporna gjorde vi små söta tomtar att hänga i granen eller ställa på bordet. 




Jag klippte små luvor av ull som vi limmade ihop. Trädde en garnstump genom toppen på luvan som vi knöt kring lampans sockel. Vi drog isär några garntrådar som fick bli skägg, vi limmade det på insidan av luvan.










Vi rullade en strut av papper som blev en julgran. Lite lim och pärlsocker. Kring granen limmade vi lite snö i form av bomull och några små klappar gjorda av sockerbitar och garnrosetter. Som pricken på det pudrades lite florsocker. "Ååh", utbrast en liten tös!











Av några mini marschmallows byggde vi en mini snölykta, så söt. Limmade den på ett fat med lite bomull omkring. Även den fick pudras med lite florsocker. Små söta barnpyssel som är fina att ha på julbordet eller ges bort som klappar... Mysig tisdag till er alla. Dan före dan före dan före dan före dopparedan! 






 kram elin 

söndag 18 december 2011

I väntan.....



Ett gammalt fynd som jag älskade från första stund är denna plåtbrickan. Just nu har den sin plast på soffbordet, i väntan på ett bord som håller på att formas. Brickan kommer inte ersättas helt utan kommer nog hitta sig en plats som brickbord i något hörn, för den gillas... Och bordet jag väntar på är ett jag skissade för längesedan, det får lite samma karaktär som vårt matbord. En gjuten skiva på ett stålunderrede. Betongskivan ligger och bränner och ett underrede i stål inväntas... Kanske de kan bli en juleklapp...






En mysig 4:de adventshelg smyger sig in på de sista timmarna... De får tillbringas i soffan med lite godsaker framför granen och några avsnitt av "Jul med Ernst"... Jag tycker ändå han bjuder på några mått stämning och julkänsla. En skön söndagskväll önskar jag er!






 kram elin 


fredag 16 december 2011

Lite mumma....



Nu är burkarna fyllda av godheter... I år blev det favoriterna Rocky road, knäck och chokladkola. Alldeles för gott är vad det är... 




Rocky road

Smält mörk choklad
Tillsätt:
Jordnötter
Marshmallows
Dumle

Låt svalna i form
Skär kuber





Och burktokiga jag tycker självklart det är roligt att förvara godiset i fina burkar. Dessa favoriter kommer fram i juletid och används just till julgodiset. 



Chokladkola

3 dl grädde
50 g smör
3 dl socker
1.5 dl ljus sirap
0.5 dl kakao
1.5 msk vaniljsocker

koka ca 20 min
låt kolan svalna på bakplåtspapper
skär i rutor och slå in i papper



Knäck

2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 dl grädde
50 g sötmandel

Koka ca 30 min



 kram elin 


torsdag 15 december 2011

Fabriken: Julpyssel



På uppdrag av Fabriken bloggar jag idag om Julpyssel. Vilket roligt tema och så mycket man skulle kunna ta med, men jag håller mig till julgranen... Ja, den fick nämligen flytta in hos oss i helgen och åh, vad mysigt det är.




I saknad av snöns närvaro ute fick granen inne lite snö på grenarna i form av snöspray. Frostigt, vintrigt och krispigt... Hoppas lite snöflingor får falla från skyn och landa lätt på marken...




Glas har alltid varit något givet i granen, så det fick hängas på grenarna i år igen... Glaset är klart, skirt och lätt. Det har ett härligt skimmer, rent och klart som is...







Dessa ullhängen gjorde jag för ett tag sedan, ni minns dem säkert. Men nu hänger de i granen! Pilar och plus som hänger i en stålvajer. Ull blev en fin kontrast till glaset, snön och granbarren. Det känns varmt mot det kalla och frostiga.




Jag älskar de små glittrande ljusslingorna i granen, men vad är en gran utan levande ljus. Mitt upp i pyssel ruset en dag formades även dessa, ljushållare i stål. De bär ljuset fint och det står rakt på grenen (vilket kan vara svårt med de gammeldags ljushållarna). Mysigt att njuta av de levande ljusen när man dricker lite glögg framför granen...





 kram elin 

måndag 12 december 2011

En liten tomtefavorit...

...är denna skäggiga i luva. Söt, oskyldig och grå. Den har en given plats varje jul. Annars är det inte jätte många tomtar i vårt hem, förutom våra egna små nissar och även de som vår Ebba tycks höra på taket varje kväll....Kanske för att väntan och längtan är stor efter att få ett besök av dem på julaftons natt.




 kram elin 


lördag 10 december 2011

En efterlängtad...



Vilket ljuvlig tid på året. Adventstid! Väntans tid.... Och just i väntans tid är det så mysigt med allt julpyssel, godis kok, bak, pyntande...med små små ingredienser infinner sig stämningen snabbt. Mysigt! Och idag kära vänner får granen flytta in hos oss. Tidigt, nej inte alls! Det är just nu som man vill njuta och mysa allt härligt som hör julen till. För sådan är jag att när julhelgerna väl passerat är jag snabb med att vilja städa bort julen och smyga in lite tidig vår... 




Och gissa om jag är lycklig över min nya plansch... Ja den som väntar på något gott, gläds när det goda väl är här. Denna har jag spanat på i två år och nu är den min! En plansch från House Doctor som jag spänd upp på en skiva. Nu hamnade den lutad mot väggen bakom matbordet.






Fridens på er alla. Hoppas ni får en härlig tredje advent. Gör det mest nödvändiga och få tid över till att andas, njuta och ta in adventstid! Snart är den förbi... Och sanningen är den att det blir jul även om allt på listan inte är avbockat.





 kram elin 


torsdag 8 december 2011

Vinnaren...

Nu är det dags för vinnaren att koras! Den fina tubsjalen från Olgas hus får glädja Sajros. Stort grattis och hoppas den kommer värma dig gott. här kan ni spana in Saras fina blogg som bjuder på inspiration för både sinne & smak.




En tavla som letat sig fram från gömmorna här hemma. Den dammades av och hamnade ståendes på en lång bänk. Ett eget alster i betong med tidningsutklipp. Små och stora ord, enkla men uttrycksfulla... Här om dagen när jag rusade förbi den så sa just dessa orden något till mig. "Glädjen över att vara"... Glädjen över att vara här och nu var just orden jag blev påmind om. Att nu är det viktigaste jag har. Att leva nu och här. Att kunna njuta av det som vart, drömma om det som ligger framför men att leva nu och här -det är glädje. Att se och vara tacksam för allt det jag har att glädjas över just nu!




 kram elin 


måndag 5 december 2011

På önskelistan...



Ja på önskelistan står denna stumpljusstake.... Bara älskar den. Och för en som jag som älskar ljus är den perfekt för här kan man låta alla rest stumpar brinna ner till botten. Fin att tända både tjocka och smala stearinljus och även värmeljus. Den hade gjort sig så fin på soffbordet här hemma. Så tomten, om du finns, denna önskar jag mig! Om någon mer skulle bli sugen att få med denna på önskelistan finns den hos Blomstertid.

Tack alla goa blogg-läsare som kom förbi och sa "hej" i lördags på Design marknaden. Vilken succé dag, så rolig och givande. Roligt att ni var så många som ville få med er en och en annan Grafitgrå pryl hem, hoppas de kommer till glädje och njutning! För er som inte hade möjlighet att komma förbi finns det möjlighet att beställa recept tavlor och julgranspynt i ull, skicka mig bara ett mail så löser vi det!

Det finns fortfarande möjlighet att delta i den fina utlottningen, se inlägget nedan. T.o.m tisdag kl 24.00. Lycka till!






 Kram elin 


lördag 3 december 2011

Tävling!



Idag bjuder Grafitgrå på en fin tävling i samarbete med Olgas Hus. En härlig, varm och mjuk tubsjal från Mariedal av 100% ull. Fin att linda både enkelt och dubbelt varv kring halsen. Var med och kommentera inlägget så deltar du i utlottnigen. Länkar du dessutom tävlingen på din egen blogg (om du har en) så får du två vinstmöjligheter. Lycka till!




Varmt välkomna idag, till årets Design marknad i Jönköping. Det kommer bjudas på mängder av kreativa och snygga alster. Grafitgrå finns på plats med fina saker för bl.a granen, bordet och köksväggen... Välkommen förbi "Passagen" i Jönköping kl 10-16.




 kram elin 


fredag 2 december 2011

Stämningsfullt....








Inbjudande & stämningsfullt. Just de orden nådde mig när jag möttes av detta fina skyltfönster. En helmysig och charmig butik i Jönköping som vid varje besök får mig att tro att jag är i en liten gränd i Danmark. Olgas Hus bjuder på en fantastisk känsla och en genomtänkt helhet...








Älskar att gå bland hyllor och skåp som är fyllda av detaljer och fina pinaler. Här kan jag gå länge och bara njuta och ta in allt vackert. Har du inte besökt Olgas Hus tycker jag genast att du ska bege dig dit. Sedan några veckor har de flyttat snett över gatan och har nu mysiga lokaler som nästa känns som ett litet hem.






Jag har glädjen att låta er delta i ännu en fin fin utlottning. Olgas Hus bidrar med något fint som gärna skulle få finnas i mina ägor. Detta blir morgondagens nöje tillsammans med Design marknaden så välkommen tillbaka!





 kram elin